MKOSE Kutyaiskola

  MKOSE kiképzésről
 Kiképzések időpontjai
 Tanácsok az első
    kiképzési naphoz

 Kutyaóvoda 
 
Kezdő csoport
 Középhaladó 
    csoport

 Őrző-védő képzés
 Activity tréning
 Agility edzés

 Kutyauszoda


 

Hobbi Kutyaiskola

Pilis Budai Kutyások

Rákosmente TV

.

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

                                     

                                 Erdélyi kopó munkavizsga

 
Ezen szabályzat szerint vizsgáztathatók az egyéb, vaddisznó hajtásra használt kopófajták (szlovák kopó, alpesi tacskókopó, szávavölgyi kopó, stb.)
I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK:
1. Az erdélyi kopó hajtó kutya, mely önállóan keresi meg a nagyvadat és kitartóan, de óvatosan követi, hajtja azt. Eközben mindvégig hallható jellegzetes hajtóhangja, ami jelzésül szolgál a vadásznak és a többi kopónak is. A munkavizsga célja tehát, hogy elbíráljuk a kopó hajtóösztönének, hajtóhangjának meglétét, orrjóságát mesterséges vércsapán, illetve taníthatóságát, fegyelmezettségét.
2. Mivel a jelenleg érvényben lévo hatályos vadászati törvény szerint Magyarországon, hajtóvadászaton csak vaddisznó loheto, ezért az erdélyi kopó hajtóképességét zárt vaddisznóskertben kell vizsgálni.
3. A fajta az FCI által a nemzetközi Champion cím viseléséhez munkavizsgára kötelezett fajták közé tartozik.
4. A vizsga szabályzata alapján verseny is rendezheto, melyen erdélyi kopók és rokon fajtáik (szlovák kopó, tacskókopó, stb.) indulhatnak.
5. A munkavizsga letételének alsó korhatára 1 év.
II. A FELADATOK RÉSZLETES LEÍRÁSA:
A vizsga részei:
  • Vaddisznóhajtás
  • Fegyelmi gyakorlatok: vezetékre vétel, pórázon vezethetoség, elfektetés
  • Vezetékmunka mesterséges vércsapán
1. Vaddisznó hajtás
A feladatot egy kb. 1 ha-s vaddisznóskertben kell végrehajtani. A vizsgán a kertben egyszerre egy illetve két kutya tartózkodhat. A többi vizsgázó kutya távolabb, a vizsga ideje alatt pórázon tartva tartózkodhat. A vezeto kopóját a kertben a bíróig pórázon vezeti, majd annak utasítására néhány buzdító szó kíséretében a nyakörv leoldásával szabadon engedi. A kutyának önállóan kell a vaddisznókat megkeresni, és csaholva hajtani vagy állítani kell. Ha visszatér vezetojéhez, újraindítható. Ha ismét visszatér, a vizsgázó kutyák közül egy a kertbe hozható és az elozovel együtt elindítható. Ha a kutya ettol fogva dolgozni kezd, és a másikkal összhangban, annak egyenrangú társaként hajt, folyamatosan és kitartóan jelez, a feladatot értékelhetoen hajtja végre. Amennyiben a másik kutyával együtt sem érdeklodik, nem ugat, nem hajt, illetve nem mutat kello érdeklodést a vad iránt, úgy a vizsgából kizárandó. Az a kutya, amelyik kizárólag a másik kutyát hajtja, a vad nem érdekli, illetoleg ha a másik kutyával verekszik, azt munkájában erosen zavarja, a vizsgából szintén kizárandó. A kutya öt percet kap a keresésre, és 10 percig kell hajtania ill. állítania a disznót. A feladat végén a bíró utasítására a vezeto megfogja kopóját.
Az értékelésnél figyelembe kell venni a kopó keresési stílusát, önállóságát, rámenosségét, kitartását. Fontos, hogy a kopó a vaddisznó hajtása ill. állítása közben jellegzetes hangot adjon, csaholjon. Amelyik kutya "némán hajt", a vizsgából kizárandó.
2. Fegyelmi gyakorlatok
Vezetékre vétel:
A gyakorlatot mezon vagy nagyobb nyílt területen végezzük. A gyakorlat elején a vezeto a kutyát szabadon engedi, majd a bíró utasítására a szabadon futkározó kutyát vezetoje magához hívja. A kopónak vezetojéhez kell mennie, és elturnie, hogy a pórázt rácsatolja. A feladat értékelésénél figyelembe kell venni, hogy a vezeto hány vezényszót adott, illetve, hogy a kutya milyen hamar ért a vezetohöz.
Pórázon vezethetoség:
A gyakorlatot mezon illetve rudas erdo szélén végeztessük. A kutya nem viselhet szorító vagy szöges nyakörvet. A kutya a bíró utasítására vezetoje mellett halad egyenesen, majd szintén utasításra bal és jobb irányba fordulatokat végez. A lényeg, hogy szemléltesse kopója vezethetoségét. A kutya nem rángathatja, nem húzhatja a pórázt, nem vontathatja magát. Az erdoben nem akadhat fenn a fákon.
A feladat végrehajtása közben - a bíró figyelmeztetése után- kb. fél perces közzel egy segíto két lövést ad le sörétes lofegyverbol, a kutyától legalább 20 méter távolságra. Maximális osztályzatot kaphat az a kutya, amelyik a lövésre közömbös. Nem hiba, ha a kutya érdeklodik. Amennyiben megijed, de kisvártatva normálisan folytatja a munkát, osztályzata maximum 2-es lehet. Ha ijedtsége nem múlik el, munkáját nem képes folytatni, a vizsgából 0-s osztályzattal kizárásra kerül.
Elfektetés:
Elfektetés szabadon : A vezeto a kutyát a bíró által megjelölt helyen, de lehetoleg mezon vagy erdo szélén elfekteti, majd eltunik a kutya szeme elol. 5 perc elteltével visszatér kutyájához, és vezetékre veszi. Az elfektetés ideje alatt a kutyának nyugodtan a helyén kell maradni, nem baj, ha felül vagy feláll, de az elfektetés helyétol 5 méternél többre nem távolodhat el. Hiba, ha a kopó ugat vagy nyüszít. Amennyiben ezt a gyakorlatot rögzített pórázon hajtja végre, az "Elfektetés rögzített vezetéken" feladatot hajtja végre. Azonban a kutya ez esetben sem nyugtalankodhat, nem rághatja, rángathatja a vezetéket. Ha a feladatot rögzített vezetéken hajtja végre, legfeljebb II. díjban végezhet.
3. Vezetékmunka mesterséges vércsapán
A csapa hossza 600 méter , 2 tompaszögu töréssel, készítéséhez kb. 2 dl vér szükséges.
A vezeto a kutyát a nyom kezdetétol 10 méterre lefekteti, majd megkeresi a nyom kezdetét és megállapítja irányát. Ezután kutyájával a csapát felveteti, elkezdik a munkát.
A vezetékmunkához legalább 6 m hosszúságú vezeték használható, melyet a csapakövetésnél teljes hosszában ki kell engedni. A munka során a vezeto halk szavakkal bíztathatja kutyáját, csapakövetés közben megállíthatja, lefektetheti, majd továbbindíthatja. Fontos, hogy a kutya a munka végéig megorizze lelkesedését és a csapa végéig pontosan és érdeklodve dolgozzon. Nem hiba, ha a kutya röviden letér a csapáról, de önmagát korrigálva visszatér és folytatja a munkát. Hiba viszont, ha a kutya nem érdeklodik a csapa iránt, idegen nyomra tér át és vissza kell helyezni az eredetire, ha a vezeto nem engedi ki a vezetéket teljes hosszon, ha gyeplozve irányítja kutyáját, vagy visszafordulva a bíróknak kitett jeleket figyeli. A kutyát kétszer lehet ismételten a helyes csapára tenni.
(ismételt csapára tételnek számít, ha azt a bíró rendeli el, amennyiben a kutya a terepadottságok figyelembe vételével kb. 30-40 méterre eltávolodott a csapától, és arra magától nem talál vissza. Ilyenkor a vért a bíró mutatja meg.) Ha a vezeto észreveszi, hogy a kutyája letért a csapáról, és magától visszateszi, nem számít ismételt csapára tételnek, de a bizonytalankodást az értékelésnél figyelembe kell venni. A bírálatnál fontos szempont a kutya stílusa, hogy a csapán kello higgadtsággal, koncentráltsággal dolgozik-e, a külso tényezok mennyire zavarják. Természetesen fontos tudni, hogy ez a fajta alapvetoen szangvinikus, így a koncentráltságát ezt figyelembe véve kell elbírálni.
III. A vizsga értékelése:
1. A munkavizsga csak akkor tekintheto eredményesnek, ha a kutya minden fázist értékelhetoen teljesített. Ha a munka során bármely feladatra 0-s osztályzatot kap, a vizsga eredménytelen, a többi teljesített feladatra kapott pontszámtól függetlenül. Amennyiben a vizsga sikertelen, tetszoleges idopontban ismételheto.
2. A kutya a munkavizsgán 50 % felett díjban végez. Harmadik díjat kap az összpontszám 50-70%-ának elérése esetében, második díjat, ha az összpontszám 70-85 %- t éri el. Elso díjban végez a kopó, ha eléri az összpontszám 85-100%- t, ezen felül a vaddisznóhajtásnál hangadásra legalább 4-es, a vércsapa munka során a nyombiztosságra legalább 3-as osztályzatot kapott.
III. díj: 70-98 pont
II. díj: 99-119 pont
I. díj: 120 pont felett

 
 


MKOSE A Facebook-on!

Iratkozz fel hírlevélre, programokról, tanfolyamokról kapsz infót!

 


 Kullancsok, babézia
    lyme kór

 Bolhák
 Gyomorcsavarodás

 MKOSE házirend
 Flyball szabályzat
 BH 1 Alapfokú
   Kisérőkutya vizsga

 BH 2 Középfokú
   Kisérőkutya vizsga

 BH 3 Felsőfokú
   Kisérőkutya vizsga

 Agility szabályzat
 Terelési képesség
   vizsga

 Terelőkutya
    munkavizsga

 Vízi-mezei verseny
    vizsláknak

 Beagle, basset hund
   képességvizsga

 Beagle munkavizsga
 Bloodhound 
   munkavizsga

 Erdélyi kopó vzsga
   szabályzat

 Erdélyi kopó 
   munkavizsga

 Vizsla képességvizsga
 Véreb vizsga,
   versenyszabályzat 

 Mindenes vizsga 
   vizsláknak  

 Spániel munkavizsga
 Lajka munkavizsga
 Nehezített vércsapa
 
 Őszi tenyészvizsga


Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mindenkiben két farkas él, az egyik jó, a másik gonosz, és az éli túl, amelyiket etetjük.    *****    Kedvezményes Tarot kártya elemzés! Az igazság, a jelen, a jövõ tárulhat fel elõtted. Választ kaphatsz mindenre!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie! Kattints és tedd meg Te is! Szeretettel várok mindenkit!    *****    Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM    *****    PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot