MKOSE Kutyaiskola

  MKOSE kiképzésről
 Kiképzések időpontjai
 Tanácsok az első
    kiképzési naphoz

 Kutyaóvoda 
 
Kezdő csoport
 Középhaladó 
    csoport

 Őrző-védő képzés
 Activity tréning
 Agility edzés

 Kutyauszoda


 

Hobbi Kutyaiskola

Pilis Budai Kutyások

Rákosmente TV

.

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

                                                           

                                                              BEAGLE MUNKAVIZSGA

(Ezen Szabályzat szerint vizsgáztathatók az egyéb,
nem nagyvad hajtásra használt kopófajták)
 
I.       Általános rendelkezések
 
  1. A beagle angol kopófajta, melyet eredeti hazájában falkakopóként nyúlhajtásra használtak, és melyet gyalog követtek. A falka általában 6-12 kutyából állt, de ennél népesebb is elképzelhető. Magyarországon az érvényben lévő vadászati törvény szerint eredeti munkájában nem használható. A munkavizsga célja tehát, hogy elbíráljuk a beagle idegrendszeri szilárdságát, orrjóságát mesterséges vércsapán, illetve taníthatóságát, fegyelmezettségét.
  2. A munkavizsga letételének alsó korhatára 8 hónap.
  3. A vizsga szabályzata alapján verseny is rendezhető, beaglek és rokon fajtáik (más basset fajták) számára.
  4. A fajta az FCI által a nemzetközi Champion cím viseléséhez munkavizsgára kötelezett fajták közé tartozik.
 
II.    A vizsgafeladatok ismertetése:
 
A vizsga részei:
 
·         Vezetékmunka mesterséges vércsapán
·         Fegyelmi gyakorlatok
·         Az idegrendszer vizsgálata
 
  1. Vezetékmunka mesterséges vércsapán
A vércsapa hossza 600 m, 2 tompaszögű töréssel, a felhasznált vér mennyisége 0,25 liter. A vezetékmunkához 6 m hosszúságú vezeték használható, melyet csapakövetésnél teljes hosszában ki kell ereszteni. A vezető nem mehet a kutya előtt, nem használhatja a vezetéket a helyes irányba történő tereléshez.
Induláskor a bíró megmutatja a csapa kezdetét, melyet a vezető szemrevételez, majd megállapítja irányát. Ezután kutyájával a csapát felveteti és teljes vezetékhosszra kiengedve, elkezdik a munkát. A kutyának nyugodt tempóban, leszegett orral kell követnie a csapát. Fontos, hogy a beagle a munka végéig megőrizze lelkesedését és a csapa végéig pontosan, érdeklődve dolgozzon.
 
Nem hiba, ha a kutya röviden letér a vércsapáról, majd magát korrigálva azt ismételten felveszi.
A munka során a vezető halk szavakkal biztathatja kutyáját, csapakövetés közben megállíthatja, lefektetheti, majd továbbindíthatja.
A vadhoz érve a kutya ráncigálhatja, szaglászhatja, ugathatja a vadat, de kikezdenie nem szabad.
A kutyát – a csapáról való letérés esetén – kétszer lehet ismételten csapára tenni. A bíró akkor rendeli el az ismételt csapára tételt, ha a terepadottságok figyelembe vételével a kutya kb. 30-40 méterre eltávolodott a csapától és arra magától nem találna vissza.
Ha a vezető észreveszi, hogy kutyája letért a csapáról és magától visszateszi, nem számít ismételt csapára tételnek, de a bizonytalankodást az értékelésnél figyelembe kell venni.
Hibának számít, ha a kutya nem érdeklődik a csapa iránt, idegen nyomra tér át és vissza kell helyezni az eredetire, ha a vezető nem engedi ki teljes hosszon a vezetéket, ha gyeplőzve próbálja irányítani a kutyát, vagy hátrafordulva a bírónak kitett jelzéseket figyeli.
Ha a kutya harmadszor is letér, akkor ezt a feladatot nem teljesítette és kizárja magát a munkavizsga további részéből.
 
Bírálati szempontok:
 
1.1           Munkastílus: A bírálatnál fontos szempont, hogy a kutya a csapán kellő higgadtsággal, koncentrálással dolgozik-e, a külső tényezők mennyire zavarják. Fontos, hogy külső környezeti inger ne térítse el munkájától. Kívánatos, hogy mélyen tartott fejjel csak a talajon és növényzeten lévő nyomokat keresse.
1.2           Csapázókedv, akarat: Bírálni kell, hogy a kutya szívesen, szenvedélyesen keresi-e a nyomot, a nehezebb szakaszokon is kitartóan folytatja-e a munkát.
1.3           Nyombiztosság:Figyelni kell, hogy a kutya kellő következetességgel, magabiztosan követi-e a csapát, tévesztés esetén milyen hamar korrigálja magát vagy a vezetőnek kell visszatenni a helyes nyomra. Az esetleges idegen nyomokat hagyja figyelmen kívül vagy csak egész röviden mutassa meg, de magától térjen vissza a követendő csapára.
1.4           Együttműködés a vezetővel: Fontos, hogy a kutya önállóan, magabiztosan kövesse a nyomot, de emellett tartsa a kapcsolatot a vezetővel, vegye figyelembe a vezető utasításait (pl. a tempóra vonatkozóan), szükség esetén a vezető vissza tudja hívni, le tudja fektetni kutyáját.
 
  1. Fegyelmi gyakorlatok:
 
2.1           Vezetékre vétel: A gyakorlatot mezőn vagy nagyobb nyílt területen végezzük. A gyakorlat elején a vezet a kutyát szabadon engedi. Kis idő elteltével a szabadon futkározó kutyát vezetője magához hívja. A kutyának a vezetőjéhez kell mennie, és eltűrnie, hogy a pórázt rácsatolja. A feladat értékelésénél figyelembe kell venni, hogy a vezető hány vezényszót adott, illetve, hogy a kutya milyen hamar ért a vezetőhöz.
2.2           Pórázon vezethetőség: A gyakorlatot mezőn illetve rudas erdő szélén végeztessük. A kutya nem viselhet szorító vagy szöges nyakörvet. A kutya a bíró utasítására vezetője mellett halad egyenesen, majd szintén utasításra bel és jobb irányba fordulatokat végez. A lényeg, hogy szemléltesse beagle-je vezethetőségét. A kutya nem rángathatja, nem húzhatja a pórázt, nem vontathatja magát. Az erdőben nem akadhat fenn a fákon.
A feladat végrehajtása közben – a bíró figyelmeztetése után – kb. fél perces közzel egy segítő két lövést ad le sörétes lőfegyverből, a kutyától legalább 20 méter távolságra. Maximális osztályzatot kaphat az a kutya, amelyik a lövésre érdeklődő, vagy közömbös. Amennyiben megijed, de egy parancsra folytatja a munkát, osztályzata maximum 2-es lehet. Ha ijedtsége nem múlik el, rángatja a pórázt vagy nem vezethető tovább, a vizsgából 0-s osztályzattal kizárásra kerül. A származásregisztrációs lapjára rá kell vezetni: „lövésfélő”.
2.3           Elfektetés:
Elfektetés szabadon: A vezető a kutyát a bíró által megjelölt helyen, lehetőleg mezőn vagy erdő szélén elfekteti, majd eltűnik a kutya szeme elől. 5 perc elteltével visszatér kutyájához, és vezetékre veszi. Az elfektetés ideje alatt a kutyának nyugodtan a helyén kell maradni, nem baj, ha felül, vagy feláll, de az elfektetés helyétől 5 méternél többre nem távolodhat el. Hiba, ha a kopó ugat, vagy nyüszít. Amennyiben ezt a gyakorlatot rögzített pórázon hajtja végre, az „Elfektetés rögzített vezetéken” feladatot hajtja végre. Azonban a kutya ez esetben sem nyugtalankodhat, nem rághatja, rángathatja a vezetéket. Ha a feladatot rögzített vezetéken hajtja végre, legfeljebb II. díjban végezhet.
 
III.       A vizsga értékelése:
 
A munkavizsga akkor eredményes, ha a kutya megszerezte az összes pontszám legalább 50 %-át, és nincs 0-s osztályzata. A sikertelen vizsga tetszőleges időpontban ismételhető.
 
Díjba sorolás feltételei:
 

I. díj:
70-80 pont
+ a nyombiztosságra legalább 3-as osztályzat,
+az elfektetés szabadon teljesítve.
II. díj
56-69 pont
III. díj
40-55 pont

 
 
Beagle munkavizsga bírálati lap
 

Feladatok
Értékszám
Osztályzat
Pontszám
Fegyelmi fázis
 
 
 
Vezetékre vétel
1
 
 
Pórázon vezethetőség
2
 
 
Viselkedés lövésre
3
 
 
Elfektetés szabadon
2
 
 
Elfektetés rögzített vezetéken
1
 
 
Vércsapa fázis
 
munkastílus
3
 
 
csapázókedv, akarat
3
 
 
nyombiztosság
4
 
 
Együttműködés a vezetővel
2
 
 
Összesen:
80
MINŐSÍTÉS
 

 

 
 


MKOSE A Facebook-on!

Iratkozz fel hírlevélre, programokról, tanfolyamokról kapsz infót!

 


 Kullancsok, babézia
    lyme kór

 Bolhák
 Gyomorcsavarodás

 MKOSE házirend
 Flyball szabályzat
 BH 1 Alapfokú
   Kisérőkutya vizsga

 BH 2 Középfokú
   Kisérőkutya vizsga

 BH 3 Felsőfokú
   Kisérőkutya vizsga

 Agility szabályzat
 Terelési képesség
   vizsga

 Terelőkutya
    munkavizsga

 Vízi-mezei verseny
    vizsláknak

 Beagle, basset hund
   képességvizsga

 Beagle munkavizsga
 Bloodhound 
   munkavizsga

 Erdélyi kopó vzsga
   szabályzat

 Erdélyi kopó 
   munkavizsga

 Vizsla képességvizsga
 Véreb vizsga,
   versenyszabályzat 

 Mindenes vizsga 
   vizsláknak  

 Spániel munkavizsga
 Lajka munkavizsga
 Nehezített vércsapa
 
 Őszi tenyészvizsga


Avon vásárló vagy de unod, hogy a tanácsadód várat állandóan? Esetleg eltûnt? Az Õ kedvezményeit inkább te vlltanád be??    *****    Kérlek segítsd egyesületünk munkáját az adód 1%-kal. Nézd meg a rendezvényeinket is. 2018. március 24.-én várunk!    *****    A HUN-Tv kezet nyújt: Az Élet Magazin elõadásai, köztük Asztrológia elõadásom    *****    Olvasód leszek! Nyerj 100 Kreditet! Gyere ha szeretsz Olvasni.    *****    Farmasi - Antiallergén szépségápolás, babaápolás, háztartási szerek, bio kozmetikumok    *****    Mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Ajándékozol? Posztoltál már róla? Mutasd meg!    *****    Versenyeznél? Építenél új portált? Milyen témában? Milyen nyeremény motiválna? A TE ötleteidre is kíváncsiak vagyunk!    *****    A karma megnyilvánulásai    *****    MARGOT ROBBIE HUNGARY! MARGOT ROBBIE AUSZTRÁL OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕ MAGYAR RAJONGÓI HONLAPJA! MARGOT ROBBIE HUNGARY!    *****    Lovak szerelmeseinket itt a helye! Tartozz te is közénk! KATT!KATT!KATT!MEGÉRI!KATT!KATT!KATT!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,ajándék 3 év elõrejelzés,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid Katt!    *****    Születési horoszkóp + 3 éves elõrejelzés + biotérkép, 3000 Ft.Az ajándék,teljesen ingyenes konzultáció,rendeld meg KATT!    *****    Aktív videojáték honlap! Ingyen G-portál kreditek csak a készlet erejéig! Ne maradj ki te se belõle! Kattints ide! <3    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Új letölthetõ olvasmányok:28 nap varázslatban A fénytest A kulcs A titok A tizedik felismerés A lélek anatómiája A csend    *****    Még nagyon az év elején járunk, most rendelj születési horoszkópot az ajándék 3 év elõrejelzés és ingyenes konzultáció!!    *****    Pánikenyhítõ poszt a Histórián. Superuser jelen. És TE merre jársz? Kattints!    *****    SIMONA | az Isten áldjon, Esperanza! Lolájának fõszereplésével | SIMONA | a jelenleg futó legsikeresebb argentin sorozat    *****    Marculábi cica tíz éves lett! Ünnepeljétek meg a születésnapját a Mesetárban Marculábis ujjbábokkal! Boldog szülinapot!    *****    ***Munkalehetõség! Magyarországról, Szlovákiából, Csehországból keresünk, MLM vezetõket és tanácsadókat! ***